¿És possible que un parc com el de Collserola, de 8.500 hectàrees, situat en plena àrea metropolitana i envoltat d'una població de més de tres milions d'habitants, sobrevisqui en ple segle XXI? La resposta no és fàcil. Durant els darrers vint anys la natura ha esdevingut un producte d'ús massiu, i la fragilitat i la mala utilització que se'n ha fet han accentuat arreu el seu progressiu deteriorament.
A principis dels anys vuitanta, des de la Corporació Metropolitana ja es van iniciar accions de protecció del parc; però és a partir de l?any 1987 que l'Administració, a través del Patronat Metropolità del Parc de Collserola primer, i del Consorci del Parc de Collserola després, dóna plena resposta a aquest interrogant mitjançant un gran nombre d'intervencions realitzades físicament sobre el territori amb una doble finalitat: per una banda, la de protegir, restaurar i, en definitiva, ajudar que els sistemes naturals del parc no només es conservin sinó que es potenciïn i s'enforteixin; per l'altra, la de fer possible un ús del parc assenyat i segur per part de la gran quantitat de visitants, que no posi en perill els sistemes naturals que el mateix parc protegeix.
Aquest llibre pretén acomplir diverses funcions. En primer lloc, ser una eina d'informació per a totes aquelles persones que, coneguin o no el parc de Collserola, s?interessen per la natura i els preocupa la seva protecció. També pot ser una eina metodològica i plena d'exemples dirigida als professionals que treballen en aquests temes, des de multitud d'àmbits i vessants. I, en darrer lloc, però no menys important, és un document que mostra i justifica el treball pluridisciplinari portat a terme per l'administració local d'una manera continuada i intensa sobre una peça de territori d'importància cabdal per al bon funcionament de Barcelona i de la seva regió metropolitana.