El llibre "Evolució del treball de la terra a Catalunya", de Rogeli Montalà Magriñà, és una treball que desenvolupa la implantació i desenvolupament dels conreus, les eines i instruments agrícoles i les pràctiques camperoles, en un àmbit territorial que abraça el país i en una època que inclou els segles xix i xx, de manera que les seves conclusions són prou sòlides i suficients per poder establir categories i esdevenir referent de posteriors estudis i anàlisis.
S'expliquen diversos processos dels treballs del camp, amb les corresponents imatges de les eines utilitzades.
Per dur a terme aquesta tasca, s'han aprofitat part de les eines exposades al Museu de Carros i Eines del Camp i altres de tretes de fotografies cedides, segons es detalla en cadascuna.
Aquest Museu es va fer realitat quan Rogeli Montalà, l'autor d'aquest llibre, es va jubilar. Va recórrer diversos pobles de Catalunya i Aragó, d'on recollí peces directament dels pagesos i rebé, posteriorment, moltes aportacions desinteressades de particulars i cooperatives agrícoles. Actualment, consta d'unes 5.000 peces, el 30% de les quals ja estan catalogades per la delegació del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona. Cal destacar que pràcticament totes les peces són anteriors al treball mecanitzat i tenen una antiguitat d'entre 50 i 200 anys.
Aquest llibre s'ha pogut dur a terme gràcies als coneixements personals de l'autor, fill de pagesos, però també gràcies a les consultes bibliogràfiques i gràcies també a les entrevistes realitzades a persones que havien dut a terme les feines agrícoles que s'expliquen.