El món romà no sols és una part important dels orígens
de Catalunya, també ens acompanya cada dia en recórrer
les places i carrers de les nostres ciutats. Hi ha aspectes,
però, molt oblidats o, si més no, poc coneguts pel gran
públic. Un d'ells la seva cuina. Malgrat que sovint en fem
referència, i tret d'alguns cuiners arriscats, endinsar-s'hi
sembla tota una aventura, de vegades marcada pels tòpics.
Els novel·listes Coia Valls i Xulio Ricardo Trigo
han volgut oferir-nos la seva visió de la cuina romana,
i és una visió plena de curiositat, literària però també
pràctica, seriosa i, a la vegada, lúdica, en l'intent de trobar
l'actualitat d'aquells plats, la manera d'adaptar-los al
temps actual. Així, de la mà dels personatges d'El somni
de Tàrraco, de X. R. Trigo, ens fan un recorregut per una
cuina singular, de vegades molt lluny dels gustos actuals,
d'altres sorprenentment propera. Però sempre mereixedora
de la nostra atenció.