El gust de les coses de menjar ha canviat al llarg dels temps, però el que ha canviat molt és la manera de viure i, per tant, el gust dels consumidors. Quan es va resoldre el dilema entre els aliments crus i els aliments cuits, la manera de menjar i beure es va convertir en gastronomia. Es pot dir que pocs descobriments han tingut tanta importància com la cuina, però per passar de la gana al plaer del gust només hi ha la cultura, i aquesta s'esmuny com si es tractés d'una pastilla de sabó mullat.
Amb el seu bon ofici de periodista i una minuciosa i precisa feina d'investigació, en Jaume Castell ens ofereix una obra seriosa i consistent sobre el fet de menjar per gaudir-ne, i a més ens incita a reflexionar sobre allò que mengem i per què ho mengem. L'autor ens adverteix sobre la mala influència que pot arribar a tenir la publicitat enganyosa de les modes imposades en la nostra alimentació, sovint només per satisfer criteris estètics —superficials— o comercials, i que estan modificant molt negativament els nostres hàbits alimentaris, tradicionalment savis i saludables, principalment entre la gent jove, o sigui, en el nostre futur.