A principi del segle XIX el món dels velers, que havia dominat els mars des de temps remots, va començar a desaparèixer, deplaçat per les noves màquines de vapor. Màquines que aconseguien propulsar els vaixells a molta més velocitat, primer amb rodes de pales, després amb hèlixs. D'aquesta manera, els grans vaixells de vapor van ocupar els mars i van revolucionar la cultura de la navegació. Els ports de la Mediterrània també van canviar: molls i dàrsenes van créixer i el mar es va convertir en un espai universal de transport de persones i mercaderies.
Aquest llibre mostra com eren i com funcionaven aquests vaixells i la història de les companyies navilieres que els van abanderar. Tot això il·lustrat amb l'extensa col·lecció de models de vapors que conserva el Museu Marítim de Barcelona, i amb una rica documentació fotogràfica que ens ajuda a entendre la importància de la navegació a vapor al llarg de dos segles.
Antoni Sella Montserrat (Sitges, 1962)
És antropòleg i periodista. Ha col·laborat en diaris i revistes -entre ells, «La Vanguardia», «El Periódico» i el setmanari «El Temps»- i ha treballat en gabinets de comunicació institucionals. És autor -sol o en col·laboració- de diversos llibres i publicacions de temàtica històrica «Els Falç de Mar», «Cinc mirades al Carnaval de Sitges», «Història de la Marina Catalana»-, biografies «Montserrat Mirabent. La meva gent»-, turisme i viatges «Les rutes del gust». Ha assessorat diverses exposicions i projectes culturals relacionats amb la història i la recuperació de la memòria oral.
Martín Rodrigo
Va néixer a Sabadell l'any 1968. es va llicenciar en Història i és doctor en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha publicat articles en revistes especialitzades i diversos capítols en llibres col·lectius. Ha estat becari del Banc d'Espanya, de la Fundació Caja Madrid i del Museu Marítim de Barcelona. La seva tesis doctoral va servir de base per al seu llibres Los marqueses de Comillas 1817-1925. Antonio y Claudio López, publicat per LID l'any 2001. També és autor del llibre Cases d'indians editat per Angle Editorial.