L'obra que teniu a les mans està amarada de les vivències personals del seu autor que, d'acord amb les seves paraules, va ser nen a Catalunya i adolescent a França, i ara a l'edat adulta sent com les mirades d'uns i altres convergeixen cap a ell des de la perspectiva de 'l'altre'.
És, doncs, des d'aquesta alteritat assumida i viscuda positivament que ens ofereix un repàs original del procés de construcció europea, dels petits i grans punts de fricció que des de fa mig segle singularitzen les relacions entre els estats i aquesta Europa unida, sempre somniada però també sempre recomençada.
Del mètode analític cartesià i de l'exposició narrativa arrauxada neix aquest text original, a voltes optimista, a voltes escèptic però mai desencisat, que no mira d'abastar i explorar quins són els límits històrics o geogràfics d'aquesta Europa nostra, sinó que només pretén - i això ja és molt - desembullar de manera clara i coherent els avatars d'una construcció europea que, pel seu propi procés dialèctic, justifica la seva existència i la seva permanència.
Juli Martí
(Barcelona, 1980) Ha estudiat Història a la Universitat de Nanterre (París) i treballa actualment de corresponsal a França per a la revista El Temps. Els seus interessos són històrics i geogràfics i van de l'urbanisme als afers europeus passant per l'economia, la demografia o les qüestions lligades a les identitats culturals.